ΙΣΤΟΡΙΑ & ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

Γενικές πληροφορίες για τη Μύκονο

To νησί της Μυκόνου αποτελεί ενιαίο γεωγραφικό σύμπλεγμα μαζί με τη Δήλο, τη Ρήνεια και μερικές βραχονησίδες. Μαζί τους η Μύκονος έχει μοιραστεί μία μακραίωνη και αρκετά πλούσια ιστορία. Η μύκονος είναι σταθερά, από τη δεκαετία του ’50 και μετά, ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά νησιά στη Μεσόγειο.

Η Χώρα, όπως κοινά αποκαλείται η πόλη της Μυκόνου, εντυπωσιάζει και γοητεύει τον επισκέπτη της από την πρώτη στιγμή, χάρη στην ωραία θέση, την κλίμακα και την αρχιτεκτονική της. Ολόλευκα, κυβόσχημα τα σπίτια της, λάμπουν στο φως μέσα στα δαιδαλώδη σοκάκια με τα ασβεστωμένα λιθόστρωτα. Πιο πέρα, σ’ένα χαμηλό λόφο, οι αιώνες ακίνητοι ανεμόμυλοι, σε συνδιασμό με τους κόκκινους τρούλους και τα καμπαναριά των αναρίθμητων εκκλησιών συνθέτουν μία εικόνα απαράμιλλης ομορφιάς.

Συνολικά, η διατήριση των μορφών της κυκλαδίτικης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και στα νεότερα κτίρια, εξασφαλίζει στην πόλη και την ενδοχώρα μία αίσθηση αρμονίας.

Η φήμη του νησιού και ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών δημιούργησαν και την αντίστοιχη εμπορική κίνηση που έκαναν διάσημη την αγορά της Μυκόνου. Στα διάσπαρτα καφέ, μπαρ,εστιατόρια της Χώρας μπορεί να απολαύσει κανείς τον καφέ του, ούζο με μεζέ και παραδοσιακές γεύσεις, χαζεύοντας συγχρόνως τον πολύχρωμο κόσμο που κυκλοφορεί στα σοκάκια της πόλης.

Η χώρα αποτελεί επίσης ορμητήριο για να ανακαλύψει κανείς και τις υπόλοιπες ομορφιές της Μυκόνου, τη γραφική ενδοχώρα της και της όμορφες παραλίες.

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε.

Little Venice, Mykonos

ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

Αν έχετε τον χρόνο, αξίζει να επισκεφτείτε τα παρακάτω:

• Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου που βρίσκεται πάνω από το λιμάνι και διαθέτει πλούσια συλλογή αγγείων, ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική για την κυκλαδική κεραμική.

• Το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου στο κέντρο της Χώρας, με ομοιόματα κωπήλατων, ιστιοφόρων και ατμήλατων πλοίων.

• Η Εκκλησία της Παναγίας της Παραπορτιανής στην περιοχή του κάστρου. Πήρε το όνομά της από το “παραπόρτι”, τη μικρή πύλη στο παλιό τείχος του Κάστρου της Μυκόνου. Το κτίσμα είναι μοναδικό ως προς την αρχιτεκτονική του και αποτελείται από πέντε εκκλησίες που συνδέονται μεταξύ τους και μοιράζονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

• Το Λαογραφικό Μουσείο στην περιοχή Κάστρο

• Το “Αγροτομουσείο” ή “Μύλος του Μπόνη” στους Απάνω Μύλους.

• Το “Σπίτι της Λένας”, παραδοσιακή κατοικία του 19ου αι.

• Οι Κάτω Μύλοι, στις Νότιες παρυφές της πόλης, δίπλα στη θάλασσα, εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη με τους ολόλευκους επιβλητικούς όγκους τους σε σειρά, απέναντι από το Πέλαγος.

• Το Μοναστήρι της Παναγιάς της Τουρλιανής, στον οικισμό της Άνω Μεράς, το οποίο εντυπωσιάζει με τη λιτή του μεγαλοπρέπεια.

• Η Δήλος, ο αρχαιολογικός χώρος και το Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου. Μπορείτε να κάνετε μία ημερήσια εκδρομή.